Allt du behöver veta om markiser

13 maj 2024 Lotta Alberius

editorial

När solen skiner som bäst och temperaturen stiger, är det många som söker sig till skuggan för att få en paus från värmen. Markiser är en effektiv och estetisk lösning på detta problem, som inte bara ger skugga utan också kan fungera som en förlängning av ditt hem. De skyddar mot solen, bidrar till energibesparingar och kan även öka din fastighets estetiska värde. I den här artikeln tittar vi närmare på vad markiser är, deras fördelar, olika typer och hur du väljer rätt modell för dina behov.

Vad är markiser?

Markiser är en typ av solskydd som monteras på utsidan av fönster, dörrar eller över uteplatser och terrasser. De är vanligtvis tillverkade av ett starkt tyg och kan vara fixerade eller rörliga, vilket innebär att de kan rullas in och ut för att reglera mängden skugga eller solskydd som önskas. Markisernas konstruktion och materialval är gjorda för att stå emot väder och vind, vilket gör dem till en hållbar lösning över tid.

Fördelar med att installera markiser

Skydd mot solen och UV-strålar

Markiser ger effektivt skydd mot direkt solljus och dess UV-strålar, vilket inte bara ökar komforten utan också skyddar dina möbler, golv och textilier från blekning. Genom att blockera solens strålar före de når fönsterglaset, minskas värmegenomgången och därmed behovet av aktiv kylning inomhus, vilket kan leda till betydande energibesparingar.

Utökat utomhusutrymme

Med hjälp av markiser kan du skapa ett extra uterum på terrasser och balkonger som ger skydd mot både sol och lättare regn. Det gör det möjligt att njuta av utomhusmiljön även under de varmaste sommardagarnas timmar, eller när en lätt skur passerar.

Estetisk förbättring

Markiser finns i många olika modeller och färger vilket ger dig möjlighet att personifiera ditt hem och förbättra dess visuella attraktion. En välvald markis kan komplettera byggnadens arkitektur och ge huset ett lyft.

markiser

Olika typer av markiser

Traditionella markiser

Traditionella markiser har en enkel design och är ofta fixerade. De är ett kostnadseffektivt alternativ som tillhandahåller en permanent skugglösning för fönster och dörrar.

Kassettmarkiser

Kassettmarkiser är designade för att vara helt skyddade när de är indragna. De har ett elegant utseende och lång livslängd eftersom tyget och mekanismen är skyddade från väder och vind när markisen inte används.

Terrassmarkiser

Terrassmarkiser är speciellt tillverkade för att täcka stora ytor som terrasser och uteplatser. De är ofta större och robustare och kan vara både manuellt och elektroniskt manövrerade.

Uutfällbara markiser

Utfällbara markiser erbjuder flexibiliteten av en rörlig markis som kan anpassas efter väderförhållanden. De kan enkelt dras in vid stark vind eller när de inte behövs.

Hur väljer man rätt markis?

Vid valet av markis är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som placering, storlek, design och funktionella behov. Kom ihåg att kvalitetsmaterial och pålitlig konstruktion kommer att vara avgörande för markisens livslängd och underhållskrav. Det kan vara en god idé att konsultera med specialister som kan assistera i urvalsprocessen och erbjuda anpassade lösningar.

Plats och syfte

Överväg först var markisen ska placeras och vilket primärt syfte den kommer att tjäna. Ska den skydda fönster, skapa ett nytt utomhusrum eller bara vara dekorativ?

Stil och utseende

Tänk på vilken stil på markisen som passar ditt hem och området där den ska installeras. Valet av färg och mönster bör harmoniera med din befintliga exteriör.

Mekanism och hantering

Besluta om du vill ha en manuell markis eller en med motor. Motordrivna markiser erbjuder enkelt och bekvämt handhavande, ofta med fjärrkontroll eller till och med smarta hem-integreringar.

Slutsats

Markiser Stockholm är en idealisk lösning för att öka komforten och förbättra utseendet på ditt hem. Med en mängd olika stilar, storlekar och färger finns det en markis som passar varje behov och smak. För den som letar efter kvalitet och skräddarsydda lösningar är AXA Industri en pålitlig partner som erbjuder ett brett utbud av markiser för alla syften. Besök deras webbplats för att utforska deras sortiment, få professionell rådgivning och hitta den perfekta markisen för ditt hem.

Fler nyheter